COPD - chronisch obstructief longlijden

Chronisch obstructief longlijden (COPD) is een veelvoorkomende chronische longziekte, die kortademigheid, verminderde inspanningscapaciteit en spierzwakte kan veroorzaken. Hierdoor kunnen patiƫnten beperkt worden in hun sociale en professionele leven.

Na de medische behandeling van COPD hebben patiĆ«nten niet meteen hun volledige functionaliteit terug. Dit wil zeggen dat de inspanningscapaciteit nog steeds verminderd is en dat de klachten van kortademigheid blijven bestaan. Hierdoor ga je bepaalde inspanningen en activiteiten vermijden, net omdat deze klachten geven. Het gevolg? De inspanningscapaciteit gaat nog verder achteruit, waardoor je net weer minder wil bewegen. Voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel.  

En je hoort het al: om deze cirkel te verbreken moet er bewogen worden. Best in een reguleerde en gecontrolleerde omgeving. Een revalidatietraject zal er niet voor zorgen dat jouw longen meer zuurstof kunnen opnemen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat je terug intensievere inspanningen en activiteiten kan doen, ondanks de verminderde longfunctie.


Waarom bewegen goed is voor mensen met COPD:

  1. Je kan meer inspanning verdragen.
  2. Je wordt minder kortademig en vermoeid.
  3. De levenskwaliteit verbetert door meer mogelijkheden in het dagelijks leven.
  4. Je krijgt minder opstoten (periodes waarin de symptomen verergeren).
  5. Je belandt minder snel in het ziekenhuis.


Hoe gaat een behandeling van COPD-symptomen in zijn werk?


Wanneer je komt revalideren bij Reva Tabor, hoef je pas vanaf de tweede sessie je sportschoenen aan te trekken. Tijdens jouw eerste sessie houden we een intake zodat wij een goed zicht krijgen op jouw symptomen en wensen. Daarna stellen we samen een persoonlijk trainingsschema op, eventueel gebaseerd op een inspanningsproef.

Afhankelijk van jouw lichaam leggen we bepaalde accenten in het revalidatieprogramma. De basis zal meestal bestaan uit inspanningstraining op de hometrainer en loopband, aangevuld met krachtoefeningen en indien nodig ook lenigheidsoefeningen en ademhalingskinesitherapie. Tijdens de training houden we verschillende parameters in de gaten, zoals de zuurstofsaturatie en symptomen van kortademigheid en vermoeidheid.





Klaar om te bewegen?

Nog vragen?




close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x