Nieuwe internationale adviezen over obesitaschirurgie

Wat is de impact van de nieuwe wetenschappelijke inzichten rond obesitaschirurgie? Lees hier de analyse van onze specialist dokter Sander Ovaere


De terugbetalingscriteria voor bariatrische heelkunde in België werden vastgelegd in 2007 en zijn gebaseerd op internationale richtlijnen die al in 1991 zijn geformuleerd (zie onderstaande tabel). Inmiddels is het meer dan 30 jaar geleden en dus tijd voor een herziening. Recent publiceerden de twee grootste obesitas-federaties (IFSO/ASMBS) een consensus-verklaring die zullen leiden tot de nieuwe richtlijnen rond indicatiestelling voor obesitaschirurgie.


“Een operatie voor obesitas moet uit de taboesfeer geraken. De terugbetaling moet bovendien flexibeler worden.”

Dokter Ovaere licht toe:

“De wetenschap evolueert, nieuwe studies creëren nieuwe inzichten, en achterhaalde hypotheses worden weerlegd door objectieve, harde data. Deze IFSO/ASMBS consensus verklaring is een synthese van de nieuwe inzichten en evoluties van de afgelopen 30 jaar. Grote en goed vormgegeven studies met opvolging van meer dan 25 jaar bevestigen de veiligheid en duurzaamheid van heelkunde in de behandeling van obesitas. Dit moet worden aangegrepen door de bevoegde instanties om de terugbetalingscriteria te herevalueren en flexibeler te maken.”

Dokter Ovaere, obesitaschirurg in het Heilig Hart Leuven en coördinator van het zorgpad obesitas in Reva Tabor, benadrukt de volgende suggesties uit het artikel:


  • Terugbetaling voor heelkunde moet in België worden mogelijk gemaakt vanaf een BMI van 35, ongeacht of er andere ziekten (zgn. comorbiditeiten) aanwezig zijn. Momenteel is er in België terugbetaling vanaf een BMI van 40.
  • In zeer selecte gevallen, bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes, slaapapnoe of ongecontroleerde hypertensie, is er terugbetaling vanaf een BMI van 35. De wetenschappers adviseren echter dat er in geval van comorbiditeiten al zou moeten ingegrepen worden bij een BMI van 30. Bovendien zijn er meer aandoeningen dan de reeds vermelde slaapapnoe, diabetes en hypertensie die als comorbiditeit moeten worden beschouwd (zie tabel 1). Voor deze groep blijft een conservatieve aanpak (met begeleide training, dieet, lifestyle) echter de eerste optie.

“Een belangrijke vaststelling is dat deze internationale richtlijnen aandacht hebben voor het belang van de multidisciplinaire aanpak” Dr. Sander Ovaere, obesitaschirurg

  • De beleidsmakers dienen richtlijnen inzake bariatrische heelkunde bij kinderen en adolescenten vorm te geven. Deze kwetsbare groep kan in goed geselecteerde en goed begeleide gevallen enorme gezondheidsvoordelen hebben bij een operatie.
  • Bij de overheidsinstellingen, de zorgverzekeraars maar ook bij heel wat zorgverleners heerst nog een achterhaalde visie over obesitas. Dit moet écht worden bijgesteld: "Het taboe moet worden doorbroken". Bariatrische heelkunde is een veilige, efficiënte en duurzame oplossing voor overgewicht, en is inmiddels één van de meest bestudeerde operaties.

Deze consensus-verklaring benadrukt tot slot het belang van een multidisciplinaire aanpak. Deze aanpak wordt in Reva Tabor toegepast door in te zetten op een gestroomlijnde samenwerking tussen kinesisten, diëtisten, psychologen, coaches en arts-specialisten waarbij de patiënt centraal staat.

Heeft U vragen over de werking van Reva Tabor, vul dan het contactformulier in en we komen snel bij U terug.



Links:

https://asmbs.org/articles/after-30-years-new-guidelines-for-weight-loss-surgery

www.ifso.comwww.asmbs.org

www.obesitascentrumleuven.be


Nieuw teamlid zorglijn Obesitas & Overgewicht

Zorglijn obesitas is gelanceerd @ Reva Tabor

Dokter Sander Ovaere start in het Reva Tabor team

Openingsreceptie Reva Tabor

Het belang van kine en revalidatie bij Covid

Nieuwe behandelaars gestart

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x